Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1381180199309Gisteravond beleefden mijn mede-wijngenieters en ik de laatste, spectaculaire slotaflevering van de cursus “Genieten van wijn”. Proefden we de afgelopen keren nog “gewone” wijnen, vanavond liet wijnjuf Gabrielle ons instappen in een ware achtbaan van mousserende wijn, zoete en edel gerotte dessertwijnen, port en sherry. We proefden 3 verschillende soorten mousserende wijn, waaronder de door mij zo geliefde Sparkling Shiraz, een dieprode, frisse wijn  met bubbels, die je gekoeld moet drinken. Als je deze wijn ooit tegenkomt: neem ‘m mee en serveer ‘m uit tijdens de eerste kennismaking met je aanstaande schoonouders, -dochter of -zoon. Ik durf te wedden dat ze je meteen zo hoog hebben zitten dat alle nare familieruzies je bespaard zullen blijven.

Na de bubbels namen we een scherpe bocht richting dessertwijnen. We dronken een Oostenrijkse Trockenbeerenauslese uit 2005, een donkerbruin goedje dat was verkregen van druiven die eerst even flink hadden gerot en daarna tot wijn waren geperst. Heerlijk spul, al zou je dat niet verwachten van iets dat heeft hangen rotten in een boom. Iedereen die The Walking Dead heeft gezien, weet wat ik bedoel.

De echte loopings bleken in de sherry te zitten. Het invullen van mijn proefformulier was ik al tijdens het drinken van de rottingswijn vergeten en na de eerste sherry kwam er helemaal niets zinnigs meer uit. Vies! Ik roep niet gauw dat met liefde gemaakte producten vies zijn (want er is meestal wel iets fijns in te ontdekken), maar deze witte, droge sherry smaakte naar een uitgedroogde rotsbodem in Spanje. In ieder geval, dat denk ik, want ik heb nog nooit in Spanje aan een droge rotsbodem gelikt. Wel aan wat anders maar dat was geen wijn en daar gaat dit verhaaltje niet over.

Gelukkig bleek sherry 2, een Pedro Ximenez, een verfijnd drankje dat alle ellende weer goed maakte. Aan het einde van de rit wachtte ons ook nog een prachtige kaasplank van buurkaasboer Henk van “In het goede uur”. We hijgden na van de spanning, vroegen ons af of we nog een rondje zouden doen en door zouden gaan voor de volgende SWEN1 cursus en kwamen tot de prettige conclusie dat we inmiddels allemaal vinoloog waren. Die term is namelijk niet beschermd dus we kunnen ‘m gewoon gaan voeren. Ik vind het wel wat hebben: Lizzy Martin, vinoloog, bubbellover & wittesherryhater.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: