Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

1 2Poeh. Er gebeurde dit weekend eettechnisch gezien genoeg om over te schrijven, maar door alle drukte had ik geen tijd het op te schrijven. Nu de visdampen zijn opgetrokken, de stukjes sardine uit het tapijt gepeuterd, de extra kristallen glazen terug naar boven zijn en de vaatwasser is afgekoeld na 15 wasbeurten, is het tijd mijn avonturen met jullie te delen.

Een tijdje geleden besloten we met wat vrienden om een keer gezellig met elkaar te koken. Wijntje erbij, iedereen doet een gang en daarna blijven we allemaal knus slapen. Heel normaal dus.  Inmiddels zijn we twee jaar verder en is er een culiclub ontstaan die zijn weerga  niet kent. Ingredienten worden ingevlogen, er worden workshops gevolgd om nieuwe technieken onder knie te krijgen, er zijn proefkooksessies en voor iedere editie worden er kookboeken gekocht die ons moeten helpen het thema zo goed mogelijk uit te diepen. Onze wijnman zoekt stad en land af naar passende wijnen bij iedere gang en zelfs mijn lieve man loopt iedere keer helemaal naar Melgers om daar een fijne whiskey voor bij de koffie uit te zoeken. Die wij vervolgens allemaal vies vinden, maar dat is een ander verhaal.

De laatste paar keren werken we met landenthema’s. Een briljant idee van mijn man, die bij het presenteren van het plan zich ook meteen het recht toe eigende om iedere keer het land te mogen kiezen. De Duitsland en Australie- edities pakten geweldig uit, maar met het Braziliaanse thema hadden we wat moeite. De aangeschafte kookboeken boden ons weinig spannende smaakcombinaties, de proefkooksessie pakte desastreus uit en ook onze wijnman bleek bij zijn zoektocht naar Braziliaanse wijn niet dichterbij het land te kunnen komen dan Chili. En dus gingen de Braziliaanse kookboeken de het oudpapier en kozen we -om toch enigzins trouw aan het thema te blijven- voor de voormalig kolonisator van Brazilie. We kookten gisteren Portugees en plaats van handeling was ons lieve poppenhuisje in Haarlem.

Ik mocht dit keer 1 van de voorgerechten maken en omdat ik na het Braziliaanse proefkookdebakel eigenlijk vooral iets heel LEKKERS wilde maken, heb ik verschrikkelijk gesmokkeld met het thema. De Portugese keuken kenmerkt zich door het royale gebruik van vis en dat is het eigenlijk het enige dat ik als leidraad heb genomen voor mijn gerecht. Ik maakte een klassieke kreeftenbisque met als excuus dat er vast wel kreeften in de Atlantische Oceaan bij Portugal ronddobberen en dat er vast wel Portugezen zijn die van deze soep houden.  Ik koos voor alleen maar een soep en geen schuimpjes, drilletjes en toefjes omdat ik het mezelf niet al te moeilijk wilde maken.

Dat had ik dus een beetje verkeerd ingeschat. Zo’n kreeftenbisque maken is een langdradig werkje. Het begon al bij de Sligro, waar ik tot mijn schrik alleen levende kreeften kon krijgen. Nu huldig ik het standpunt dat als je het beest wil eten je ‘m ook moet durven doden (of in ieder moet durven kijken naar het doden van het dier want zelf een koe dood maken lijkt mij een flinke klus in mijn knusse keukentje), maar toch vond het idee van zo’n strompelende kreeft op mijn aanrecht niet echt prettig. Gelukkig zag de visboer de angst in mijn ogen en bood mij aan een dode kreeft mee te geven. Aldus geschiedde en ik kon beginnen aan mijn bisque. Zoals al gezegd, een hels karwei. Ik som op:

 • kreeft koken (kreeftenwater niet weggooien!)
 • Kreeft af laten koelen
 • kreeft opensnijden met behulp van Jamie Oliver instructievideo
 • kreeft uit je décolleté vissen en toch maar een schort aandoen
 • Kreeftenvlees eruit halen
 • Kreeftenschalen in stukken hakken en aanbakken met garnalendoppen, ui, tomatenpuree, prei.
 • Afblussen met Pernod en vieux
 • Kreeftenwater erbij gooien
 • 2,5 uur laten pruttelen
 • Bouillon 2 keer zeven: eerst een grote zeef, dan een kleine. Hierbij maak je alle pannen vies. Erop letten dat je niks van het kostbare vocht morst.
 • Bouillon weer opwarmen
 • In andere pan een roux maken van boter en bloem
 • Bij de roux onder goed kloppen de hete bouillon doen
 • even lekker laten pruttelen
 • In de keukenmachine 3 eierdooiers met 100 ml slagroom kloppen
 • bij de draaiende machine een half litertje van de zojuist gemaakte, hete soep gooien
 • vloeken omdat je keukenmachine nu ook vies is
 • Slagroomeierspul bij de rest van de soep doen, doorwarmen.
 • Keuken poetsen, pannen afwassen

Het resultaat was er gelukkig wel naar: een heerlijk romige, volle soep, die ik uitserveerde met stukjes kreeftenvlees en wat garnalen erin, rouille erbij (een hete saus gemaakt van pepers, paprika, salie, aardappel en olie) en een zelfgebakken stokbroodje (waar ik overigens heel erg trots op was: mijn eerste stokbroodjes ooit en ze waren perfect)

De bisque was een prima bodem voor het culinaire geweld dat volgde. We aten gemarineerde tonijn, piri-pirigarnalen, gazpacho van amandelen met krabvlees, vongole & clams met rode risotto en salade van geroosterde paprika’s en als spectaculaire afsluiting kregen we Portugese mini-donuts met kaneel en banketbakkersroom, sinaasappelijs en custard-taartjes.

Het was een ware uitputtingsslag. Een van onze culiclubleden ging roemloos ten onder vlak voor het hoofdgerecht, dat pas rond half twaalf op tafel kwam en vooraf werd gegaan door een straffe port-o-tonic. Mijn man viel vlak voor de toet om en verdween naar zijn bed.

Inmiddels is iedereen met verkreukeld gezicht en bonkend hoofd weer naar zijn eigen huis. En ik zit tevreden aan het laatste bakje kreeftensoep: samen met de herinnering aan weer een fantastisch weekend met goede vrienden een uitstekende remedie tegen een Portugese wijn-, port- en likeurkater.

Para a próxima época!

Een gedachte over “CULIKNALLEN

 1. Tir schreef:

  whahaha wat een geweldige blog weer! en zo was het maar net!! dikke kus van één van de gelukkige aanwezigen 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: