Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

longhaasIk pleit voor het afschaffen van de term “vergeten groenten”. Inmiddels kan je pastinaak gewoon bij de Vomar krijgen en struikel je in de herfst over knollen in alle kleuren. Knollen die we inmiddels allemaal kennen, dus laten we ophouden met dat VG-gezeur.  Oud nieuws.

Er zijn daarentegen nog wel vergeten vlezen die schreeuwen om steun en aandacht. Een van die vlezen is de longhaas. Om Wikipedia te citeren: “De longhaas is de spier van het rund die de longen laat bewegen. Eigenlijk zijn het twee kleinere spieren in een V-vorm, die met elkaar verbonden zijn door een sterk vlies of membraan. Andere benamingen zijn beenhouwersbiefstuk en karweivlees, omdat de slachters dit betrekkelijk kleine stukje vlees (er zit circa één kilo aan een rund) mochten houden als (extra) vergoeding voor hun werk.” In Nederland verdwijnt dit kostelijke stukje vlees vaak in het gehakt en is alleen op aanvraag bij de slager te krijgen.

We aten vandaag deze longhaas, of onglet de boeuf zoals ‘ie in het Frans heet (en klinkt het al meteen een stuk lekkerder) en ik kan het iedere vlezenliefhebber van harte aanraden. De longhaas is niet zo fijnvezelig als een biefstuk, maar heeft langere draden, een volle smaak en is heerlijk mals. Daarnaast is de longhaas ook nog eens veel goedkoper dan biefstuk. En dat moet toch iedere Ollander aanspreken?

Ik sneed de longhaas in kleine stukken die ik snel aanbraadde tot ‘ie lekker bruin was, haalde de stukken uit het vet en bluste dit af met witte port, dragonmosterd en wat slagroom. Erbij aten we stamppot van ui, knoflook en de oh zo bekende pastinaak.  Langs deze weg wil ik daarom oproepen tot een nieuwe actie: “RED DE LONGHAAS. Hij heeft uw steun hard nodig.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: