Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

fotoAangezien er nog nooit iemand is opgeknapt van bij de pakken neerzitten, besloot ik dat het vandaag tijd was voor eten dat mij een dikke schop onder de kont gaf. Indonesisch eten dus.

Nu rijst de vraag: waarom dan Indonesisch? Dat zal ik jullie eens haarfijn en puntsgewijs uitleggen.

  1. Voor de Indonesische keuken heb je ingredienten nodig die niet in iedere supermarkt te vinden zijn. Je moet er dus op uit, op jacht naar zaken als asem, laos en trassi en dan kom je terecht in zo’n gezellige toko waar het heerlijk ruikt naar allerlei exotische dingen, ze prachtig serviesgoed verkopen en waar ze dingen hebben als verse lemperrolletjes, ultrahete runderstoof en loempiaatjes. En daar knap je enorm van op. Ik wel in ieder geval.
  2. Als je gaat voor het complete Indo-Diner, ben je daar ook echt wel even mee bezig. Rendang (rundvlees met kokos en citroengras) moet uren pruttelen, Telor Piendang (hete eieren met mie) en Roedjak Djawa (komkommer-banaansalade met tamarinde, ketjap en peper) zijn zo klaar maar hebben baat bij langdurig marineren en intrekken. Bezigheidstherapie dus.
  3. Van heet eten word je vrolijk. Ik nam vanmiddag een hap van de hete runderstoof die ik bij de Toko had meegenomen en heb daarna een paar minuten door mijn keuken gestuiterd en gelachen om mijn naieve gedachte dat “medium heet” bij de toko wel mee zou vallen.
  4. Je huis ruikt goddelijk als er al uren een grote pan met vlees staat te sudderen. Vooral als er in die pan ook nog kokos, korianderpoeder, kurkuma, vers citroengras en heel veel kokosmelk zit. In zo’n huis kan je onmogelijk chagrijnig zijn.
  5. Er valt aan het einde van de dag veel te lachen als je gezin een hap neemt van de eieren en net zo naief blijkt te zijn als jijzelf. Want die moeder van ons, die zou het toch wel zeggen als zo’n gerecht heet is!?

En zo, lieve lezer, heb ik mijzelf uit mijn arbeidstechnische dal gekookt. Zoals een collega gisteren al zei: als er ergens een deur dicht gaat, gaat er ergens anders weer een deur open.

En voor mij is die open deur: KOKEN!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: