Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1385916322416Toen ik vanochtend een inventarisatie deed voor de boodschappen, ontdekte ik twee verweesde kolen, savooie en bloem,  die zich in een donkere hoek van de koelkast schuilhielden. Na het brute kookgeweld van gisteren, toen ik samen met mijn vaste culinair partner Janet een tafel vol soepen, salades en bammen bij elkaar had gekookt, was ik deze twee kooltjes helemaal vergeten. Ook hielp het niet dat Janet en ik onszelf meerdere keren hadden gefeliciteerd met het geslaagde buffet en onze briljante samenwerking onder het genot van een glas champagne, wijn, champagne en nog een paar glazen wijn.

Gelukkig klaarde mijn hoofd vanmiddag op na een frisse fietstocht en was ik er klaar voor om de kolen een goede bestemming te geven. Van de bloemkool maakte ik een soep. Soep? Ja, alweer soep. Van soep kan er nooit genoeg zijn en is altijd lekker. Bloemkoolsoep dus!

De bloemkool verdeelde ik in kleine roosjes, die ik samen met een uitje aanbakte in de pan. Daarna gingen er 3 laurierbladeren bij, een aardappel en een litertje groentebouillon. Na een kwartier op een laag vuur, pureerde ik de soep met de staafmixer en dacht ik er op tijd aan om de laurierbladeren te verwijderen. De pan ging terug op het vuur, ik deed er een klein stukje Roquefort bij, liet dit smelten en toen was de soep klaar. Ik had verwacht dat de kinderen’m niet zouden waarderen, maar ook zij smulden van deze volle, romige en tikkeltje zoute soep die ons verwarmde tot in onze tenen.

Kool nummer twee, een schilderachtig mooie savooiekool, bakte ik met spekjes, knoflook, een groene paprika, veel ras-el-hanout en een eetlepel sambal badjak en roerde dat allemaal door een paar gepureerde aardappels. Zoon 1 en ik vonden het heerlijk maar voor man en zoon 2 waren de smaken iets te heftig.

En toch, als ik een kool was, zou ik best zo willen eindigen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: