Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1387219654016Jaren geleden was ik voor mijn werk in Duitsland en bezocht daar in de paar vrije uurtjes die ik had ’s avonds de kerstmarkt. Het besneeuwde plein was volgebouwd met kleine houten hutjes, waaruit de geuren van haardvuur, gluhwein en gebraden worst opstegen. In de hutjes verkochten de vriendelijke kooplui mooie ouderwetse kerstversieringen, houtsnijwerk, aardewerk en allerlei lekkere hapjes. Tijdens mijn wandeling over de markt sneeuwde het, dronk ik gluhwein en dreven er klanken van traditionele kerstliedjes over het plein.

Dit idyllische beeld heeft zich in mijn hoofd vastgezet als de standaard voor de kerstmarkt, dus toen ik gisteren met man en vrienden over de Haarlemsche kerstmarkt liep, voelde ik  teleurstelling. De standaard marktkramen waren gevuld met tassen (wat hebben tassen met kerst te maken, vertel het mij?!), lelijke plastic kerstmeuk en er stond een zangeresje heel lief bedoeld enorm vals te zingen op een klein en armoedig podium. Kortom, echt idyllisch werd het niet.

Toch liet ik me verleiden tot het doen van onnodige aankopen. Ik kocht 2 grote rode kerstballen en rode handschoenen zonder vingers (absoluut noodzakelijk, zo begrijpt u wel) EN ik kwam thuis met een potje Atomic Spices.

Er stond namelijk een dame die heel interessante potjes met gerookte kruiden en pepers verkocht. Alles zelf gerookt (iets met 4 dagen op 70 graden) en voorzien van uitgebreide uitleg in ’t Amerikaans. Ergo: ik ging voor de bijl.

Omdat dit soort potjes vaak staan te verstoffen in de kast totdat je erachter komt dat ze alle smaak verloren hebben, besloot ik vandaag iets te maken met de Smokey Texmex Chipotle Blend en het werden taco’s. Ik bakte gehakt met wat ui en de kruiden, geen zout, geen peper, deed er een potje Limabonen bij en liet dit even lekker doorwarmen. De pan kwam op tafel samen met een schaal hete taco’s, oude kaas, in stukjes gesneden tomaatjes en ijsbergsla. Erbij maakte ik een saus van creme fraiche, aangemaakt met het sap van 1 limoen, zout, wat tuinkers en een hand fijngesneden koriander.

Blijkbaar heeft dat roken echt effect op de kruiden, want het vlees was heerlijk, en dat zonder zout te hebben toegevoegd! Dus bij deze de Tip van de Dag: ga niet naar de Haarlemse kerstmarkt, maar surf direct naar de site van Atomic Spices. T scheelt je tijd en minimaal twee nutteloze rode ballen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: