Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1387389113461Het Grote Indo-Offensief is begonnen! Gewapend met mijn Indonesisch Kookboek Van A tot Z uit 1991 (1 van mijn eerste kookboeken; hoe schattig dat ik als 18 jarige al kookboeken kocht – of is het toch een beetje nerdy?), een kast vol kruiden en genoeg tijd om alles te laten pruttelen, startte ik vandaag mijn strijd om het Indonesische eten weer terug in de Nederlandse keuken te krijgen. Ik koos voor 2 groentegerechten en 2 vleesgerechten:

  • Roedjak tomaat
  • Roedjak ketimoen
  • Lapis Soerabaja (van die naam alleen al krijg ik zin om in een sarong door het huis te lopen)
  • Babi Ketjap

Ik begon met de Lapis Soerabaja. Hiervoor maakte ik een mix van 11 specerijen (gewoon alles mengen, niks moeilijk aan), smeerde hier de runderstooflappen mee in en liet alles daarna uren in een pan smoren. Je moet hiervoor veel water gebruiken, dit grotendeels laten verdampen en daarna het vlees uit de pan nemen. Het overgebleven vocht houdt je apart, en vervolgens bak je in dezelfde pan het vlees nog even op met wat boter. Als alles bruin is, doe je het restvocht erbij en laat dit inkoken tot een dikke saus. Wat je dan op tafel zet, is een exotische stoofschotel met kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, gember, komijn, trassie…heel erg winters eigenlijk!

Babi Ketjap maken is ook heel simpel: je bakt wat varkensvlees, doet hier wat sjalotjes bij, wat verse gember, een half kopje ketjap en een hele kop water. Dit laat je een uur of twee zachtjes smoren totdat je een pan vol met glanzende, stroperige stukjes vlees hebt.

Van de beide roedjakken maakte ik 1 schaal: gezouten komkommer en tomaat met een dressing van olie, suiker en vers citroensap. Erbij een schaal kroepoek en daar zaten we dan als gezin enorm etnisch hip te eten.

DAT KLINKT TOCH HEEL ERG LEKKER??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: