Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1387815500547Zo zoetjes aan ben ik begonnen met de voorbereidingen voor ons traditionele familie-kerstdiner, dat we altijd op kerstavond vieren. Tijdens het eten van hapjes wordt de belachelijk grote stapel met cadeautjes die inmiddels onder onze boom ligt, uitgedeeld, dus echt aanzitten aan de kerstdis is er niet bij. En zo’n los-vast-kerstdiner-buffetgebeuren geeft mij dan weer de mogelijkheid om domweg alles op tafel te kwakken wat ik lekker vind, of het nu bij elkaar past of niet!

Vandaag maakte ik al wat gerechten, zoals een grote pan met hertenstoofvlees, die ik opzette met roomboter, een fles port, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Ik haalde dit vlees bij de Sligro, waar dit vlees in de vriezer te vinden is en dat een pan met een boterzacht vlees oplevert als je het maar lang genoeg laat sudderen. Morgen hoef ik de pan alleen nog maar op te warmen en op tafel te zetten met knapperig stokbrood en ovenfrites.

Ook maakte ik de vulling voor de ragout a la Johannes van Dam. Ik had eerder deze week al een pan bouillon getrokken van een mooie soepkip en het vlees van de kip apart gehouden. Ik bakte vanmiddag een bakje champignons (tip van Julia Child als je de paddo’s lekker bruin wilt hebben: maak je boter goed heet en zorg dat de paddo’s helemaal droog zijn, bak terwijl je ze continue door de pan roert. De champignons nemen eerst het vet op en laten het daarna weer los en zijn na een minuut of vijf heerlijk bruin). Bij de bruine champignons ging het fijngesneden vlees van de kip en een scheut cognac en toen was de vulling klaar. Morgen hoef ik alleen nog de roux te maken en een schaal met warme ragoutbakjes op tafel te zetten (uiteraard in de vorm van een kerstboom, zo’n tut ben ik dan ook nog wel) en dan kan iedereen zijn eigen bakje vullen met warme kippenragout. Het water loopt me in de mond als ik eraan denk!

Een paar dagen geleden zag ik op 24Kitchen hoe Rudolph een schaal met prachtige stoofpeertjes maakte in twee kleuren en die wilde ik ook. En dus maakte ik vandaag de peertjes alvast: gestooft in witte wijn met citroen en laurier en een lepeltje kurkuma voor een mooie kleur. Morgen gaan ze voor de helft in de port en krijgen ze een mooie kerstige discokleur. En voor bij de peertjes draaide ik Bastognekoekenijs. Ideetje van mijn man dat ik graag uitvoerde.

Dan rest me morgen verder nog het in elkaar knutselen van 1-haps Nicoise-salades, het prepareren van 2 huisgemaakte pizza’s voor de kids, het afmonteren van de cocktails met Hollandse garnalen en Ineke’s saus, het frituren van de spiering (minivisjes die je in 1 keer kan opslokken en waar mijn man gek op is), het snijden van de stokbroden en de kaas en dan ga ik zitten en genieten.

Morgen heb ik geen tijd om te schrijven en misschien zelfs niet om foto’s te maken. En zo hoort het ook. Als het goed is, is ons huis morgen gevuld met lichtjes, gezelligheid, uitgepakte cadeautjes en 11 mensen die mijn goed gevulde tafel leegsmikkelen en daar wil ik met volle teugen van genieten. Ik hou van kerst en ik hoop jij ook. Fijne dagen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: