Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

foto (2)In mijn geliefde film Julie & Julia zit een scene waarin Julie uiteindelijk besluit om het recept voor kreeft uit Julia Child’s kookboek te gaan maken. En dit recept begint met het kopen van een levende kreeft, die uiteraard in de eigen keuken van het leven beroofd moet worden.

Gisteren was ik ook toe aan dat recept. Oud & Nieuw lonkte dus er mocht wel iets feestelijks op tafel dus ging ik samen met vriend Chris naar de Sligro om een levende kreeft te kopen. Met het beest friemelend in een kartonnen doos reden we weer terug. Nu had de visboer ons gemeld dat het verdoven van het beest in de vriezer alleen maar leidt tot stress en dus bitter kreeftenvlees en dat de snelste manier om het beest te doden toch echt de pan met kokend water is, dus we besloten ferm te zijn. Er ging een grote pan op het vuur, de doos ging open, ik trok mijn ovenwanten aan en -na een kleine aarzeling- duwde ik het beest met de kop naar voren in een snelle beweging in het kokende water. En wat bleek: kreeften gillen niet, stribbelen niet tegen en zijn binnen een minuutje dood. Of laten we zeggen, deze kreeftendame (het bleek een meisje, leerden we uit Julia’s boek) ging zeer rustig en snel naar de geleedpotigenhemel.

Daarna kwamen we weer op bekend terrein. De kreeft maakten we open, haalden hier het vlees uit, sneden de schalen in stukken en bakten die op met groenten en flambeerden die af met cognac en Pernod. Daarna lieten we geheel een uurtje pruttelen, zeefden daarna de bouillon en bonden ‘m met een bruine roux. Zo stond dat niet in Julia’s instructies maar had ik gelezen in een cajun kookboek.

Voor het serveren bakte ik het kreeftenvlees nog op met wat vieux (er zat nog niet genoeg drank in de soep), peper en slagroom en deed dit in de hete soep. We hebben gesmuld!

Samen met de tafelgrillsessie en de big ass Portugese oliebollen die Chris had gebakken een prima bodem voor een lange, lange avond met veel champagne en traantjes om 12 uur. Want, lieve lezers, vanaf nu ben ik een vrij mens. Dit wordt een jaar waarin ik mijn geld ga verdienen met wat ik het liefste doe! Soep & Sla komt eraan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: