Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1389206915481De mogelijkheden die je hebt met boerenkool, zijn beperkt. Ik kom eigenlijk nooit verder dan de bekende stamppot met worst. De boerenkoolsmoothie die ik onlangs dronk -in het kader van gezond, verantwoord en helaas ook heel goor eten- veranderde daar niets aan. Tot gisteren.

Ik at met 2 vriendinnen namelijk bij Eat Your Heart Out in Amsterdam. Dit is een klein cateringbedrijfje in West waar ze iedere dinsdagavond een Table D’Hote /Chef’s Dish serveren. Dit wisten wij uit de recente Delicious, waarin een aardig stukje stond over de kookkunsten van Marleen en Mieke (en niet Marieke, beste Delicous-redactie!) en waar wij als echte culifreaks natuurlijk razendsnel heen struikelden om even fijn te gluren hoe anderen dat nou doen, zo’n Table.

De EYHO-dames serveerden een leuke Italiaanse variant op de boerenkool met worst en die was zo lekker , dat ik ‘m vandaag probeerde zelf te maken. Komt ie:

Als bodem gebruikte ik verse tagliatelle van de Appie. Eroverheen ging in roomboter gebakken, fijngesneden boerenkool, met een klein beetje rode peper. Ik gebruikte best wel wat boter omdat de boerenkool anders zo droog wordt, maar ik kan me voorstellen dat je met een pietsie bouillon of een flinke scheut olijfolie ook een smeuïge boerenkool krijgt.

Nu hadden de dames gisteren hier overheen een worstje van de Lindenhoff verkruimeld, maar aangezien ik dit niet op voorraad had, besloot ik het worstenvlees zelf maar te draaien. Dit deed ik met de prachtige KitchenAid gehaktmolen die ik 2 weken geleden onder de kerstboom aantrof. Ik draaide hier 5 ons speklapjes doorheen tot fijn gehakt en bracht dit op smaak met zout, peper, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat, wat gemalen Parmezaanse kaas, salie en kaneel. Zo meende ik het geproefd te hebben in het Lindenhoff worstje. In plaats van een worstenvelletje ging dit vlees rechtstreeks in de pan om het uit te bakken tot een mooi bruin mengsel, dat weer over de boerenkool heen ging. Als laatste ging er nog wat verse Parmezaan overheen en toen ging het op tafel.

Ik vond het best spannend. Mijn man is niet zo gek op pasta en dan met boerenkool….en worst….zou dit onze eerste ruzie in 2014 worden?

Tot mijn verbazing kreeg ik van alle gezinsleden een dikke vette tien!  De dames van EYHO worden bij deze dan ook warm bedankt voor hun boerenkool creatie.

Oh ja, en dan was er ook nog een toetje. Ik oefende vanmiddag in het maken van tuiledeegbakjes (mooi scrabble woord). Van de 14 pogingen lukten er 6 goed dus we hadden ook nog een chique toetje, met een bolletje ijs erin en een drupje yoghurt met kaneel. Al met al een woensdagavond extraordinaire!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: