Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1394304686096Bij Soep & Sla ontdekte ik deze week een verloren gewaand fenomeen: de eenzame handelsreiziger. In die eerste vijf dagen dat we open waren, kreeg ik bezoek van een verkopert die advertenties in een onduidelijk boekje met verkeerslessen voor kinderen poogde te slijten (inderdaad, de logica achter dit bezoek ontging ook mij volkomen), een Ier die onbestemde voorraden met allerhande allerlei verkocht (waaronder een paar dozen handschoenen aan onder haar rode en schrale handen lijdende compagnon Janet) en een olijke groenteboer die ons geheel vrijblijvend 2 dozen met groente en fruit kwam aanbieden. Hij had zich duidelijk verdiept in zijn doelgroep en bood ons een mooi kistje met lokaal geteelde gele, witte en rode bieten, pastinaak, topinamboer, peterselie-, zwarte en gele wortels, een mooi trosje paars-groene broccoli en een handje met witte wormachtige dingen. Dit alles met de bedoeling ons in te lijven bij zijn vaste klantenbestand. Slim, maar helaas verkeerd getimed.

De beste man viel namelijk binnen op een druk tijdstip en dus was ik na zijn vertrek alweer vergeten hoe die wormachtige dingen heetten, noch had ik hem kunnen vragen wat ik ermee kon doen. Met een deel van de andere groenten wist ik wel raad en dus aten we vanavond zoetzure kip met paars-groene broccoli a la Ainsley Harriot (heeft u ‘m nog gezien tijdens Masterchef Holland deze week? Wat een heerlijke vent is dat toch, mocht mijn man het loodje leggen dan is Ainsley een goede tweede optie) en maakte ik van al die mooie wortels een knallende wortel-appelsalade die ik aanmaakte met sherry-azijn, ahornsiroop en veel kervel. En morgen verwerk ik de bieten samen met wat snijbiet en diezelfde kervel tot een gezellig bijgerecht voor bij de boeuf bourguignon a  la Julia en verdwijnen de topinamboer en pastinaak in de puree. En dan blijven die wormen dus over.

Aan de reizende groenteboer kan ik nu niet meer vragen, dus schakel ik jullie, mijn geliefde publiek, in om mij uit de brand te helpen: hoe heten die dingen (op de foto te zien in mijn hand) en wat doe je er zoal mee? U wordt alvast hartelijk bedankt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: