Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1394391258048Ook hier in Haarlem scheen vandaag een uitbundige zon. Onze gemeenschappelijke binnentuin stroomde vol met kinderen die elkaar achterna zaten met waterpistolen, er werd gepicknickt en flessen wijn opengetrokken. Aan het einde van de dag brandde er zelfs een barbecue en terwijl ik dit stukje tik, zitten er nog buren rondom een vuurkorf aan de wijn. Of thee, daar wil ik vanaf zijn.

In de grachten doken ineens van overal bootjes op, er stonden files naar het strand en hier in Haarlem Centrum klopten we het winterstof van de kussens om samen met de buren hapjes te eten, rosé te drinken en bij te kletsen over die lange a-sociale winter. Het was alsof we allemaal een hele lente en zomer in deze ene dag probeerden te stoppen.

Al borrelend en babbelend besloot ik vanmiddag dan ook mijn redelijk ambitieuze dinerplannen in te korten. Gelukkig had ik vanochtend in een hyperactief kookmoment besloten om Julia’s Boeuf a la Bourguignonne te maken (blz 401 en ook in de film Julie & Julia een gedenkwaardig gerecht, dat ik echter nog niet eerder had gemaakt, ja ik schaam me diep), dus die stond al sinds vanochtend 11 uur te pruttelen in mijn oven, met daarnaast een kwartet aan kleurige bietjes dat ik pofte voor de bietensalade die ik in gedachten had. De taartjes met witte choco en frambozen die ik aan mijn jongste zoon beloofd had, moesten onder invloed van een derde rosé het veld ruimen.

En toen we rond vijven de kussens weer opborgen, de vuile schaaltjes met dipjes en restanten kazen weer onder de respectievelijke eigenaars verdeelden, de kinderen onder de douche stopten om hun groezelige nageltjes schoon te boenen, en vaatwasser een vuile-glazen programma lieten draaien, was ik ineens heel erg blij met die grote pan die op mijn fornuis stond te wachten. Want wat de pan in was gegaan als een suf bergje stoofvlees met wat spek, uien, wortel, rode wijn en bouillon, was na een uur of drie pruttelen in de oven veranderd in een glanzende, dampende massa met mals vlees, omgeven met een diepbruine rodewijn saus die alle barbecue geuren deed vergeten.

En toen ik eenmaal aan tafel zat met twee schoongeboende kinderen met rode wangen, nagloeiend van deze prachtige dag en hapte van een lepel vol warme gelukzaligheid, dacht ik alleen maar: Julia. I LOVE YOU.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: