Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1394907276103Vorige week had ik voor Soep & Sla een royale hoeveelheid aubergines besteld bij de groothandel. Deze aubergines waren bedoeld voor over de couscoussalade maar nadat we 2 weken lang kilo’s van deze bewerkelijke salade hadden geproduceerd, waren we ‘m meer dan zat. De couscous werd vervangen door biet en daar was ik heel blij mee. Op 1 ding na dan, want deze week bleken we nog in bezit van zo’n 20 aubergines. En dus stroopte ik mijn mouwen op en roosterde 6 van die dingen om ze daarna fijn te malen in een mooie dikke Baba Ganoush, met de bedoeling deze Baba volgende week op een bam te serveren.

Er bleven echter nog 14 aubergines over. Drie hiervan nam Janet mee en ik gaf er vijf een mooi thuis in mijn eigen keuken. Vanmiddag stroopte ik mijn mouwen opnieuw op en maakte van drie van die dingen een heerlijk hapje en dat ging zo: ik sneed de aubergines in dikke plakken die ik een half uur onder een laag zout liet uitzweten en na afspoelen bakte in een hete anti-aanbakpan tot ze bruin waren. De hete plakken begoot ik daarna met een mengsel van extra vergine olijfolie, balsamico-azijn, knoflook en een paar ansjovisjes (pureer dit alles met de staafmixer en je houdt een fijne bruine smurrie over) en liet alles afkoelen. Deze rijke plakken zijn heerlijk als borrelhap maar doen het ook prima als garnering over een (couscous)salade of als extra bovenop een lekker stukje lamsvlees. Met couscous natuurlijk.

Degene die heeft meegeteld, weet dat er nu nog 2 aubergines over waren en die verdwenen in een heerlijke moussaka, waar ik -in tegenstelling tot de vorige keer dat ik ‘m maakte- nu wel de tijd voor nam en die dus gewoon heel lekker was. Met lamsgehakt, kruidnagel, kaneel, witte wijn, tomaten, ui, knoflook en afgetopt met een dikke laag met bechamelsaus met nootmuskaat.

En de resterende 6 aubergines die nu nog eenzaam en verlaten in de koeling bij Soep & Sla liggen? Die worden maandag geslacht en geofferd voor bij een heerlijk broodje met geitenkaas. En dan zijn ze eindelijk op. THANK GOD. Ik kan geen aubergine meer zien, namelijk….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: