Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1396896163450 Zoals jullie je wellicht nog herinneren, kookte ik een tijdje terug met veel plezier uit de Streekkrat: een kist vol met lokale, biologische producten die je thuisbezorgd krijgt en waar je dan ook nog eens een goed, wereldverbeterend duurzaam gevoel aan overhoudt.

Nu duiken er ineens overal van die kratten en boxen op en zo kwam het dat ik via een medemoeder op school deze week kennis maakte met de Beebox. Zoals de Beeboxers het zelf zeggen op hun site: “Beebox streeft naar een herstelde balans in de voedselketen waarin de belangrijkste spelers, de boeren en burgers, het voor het zeggen hebben. Een voedselketen waarin de Nederlandse biodiversiteit volop wordt gebruikt, boeren eerlijke prijzen voor hun waar krijgen en consumenten kunnen genieten van super verse en gezonde seizoensproducten uit Nederland.”

Nu kan ik wel zeggen dat ik aan die Beebox begon omdat ik graag mijn steentje bij wilde dragen aan de biodiversiteit in Nederland en een eerlijke beloning voor de boeren, maar stiekem vind ik het gewoon leuk om zomaar iets in de schoot geworpen te krijgen waar je mee moet koken. Een streekkrat is gewoon een biologische, duurzame vorm van Russische Culi-roulette.

Afgelopen donderdag haalde ik de trekker over en kreeg een Beebox met appel, peer, raapsteeltjes, prei, koolraap, tauge, rode ui, paksoi, appelsap en een brood van Le Perron. De raapsteeltjes verdwenen in een stamppotje met spekjes, heel traditioneel maar oh zo lekker. Ik had een heel lente-achtig bordje in gedachten maar de erbij gekochte lamskarbonaadjes waren taai en vet (strafpunten voor de slager bij Mabrouk!). Gelukkig waren de raapsteeltjes fris, knapperig en niet te zanderig (een veel voorkomend euvel bij deze groente en als je dan lui bent met het wassen van je groenten –ik dus- dan zit je knarsentandend aan tafel en dan dus niet een keer niet vanwege de flauwe grapjes van je man).

Vandaag maakte ik van de paksoi, rode ui en tauge een fijn maaltje met biefstukreepjes in een marinade van vissaus, suiker, soja, knoflook en peper en ook dat pakte prima uit. De tauge en paksoi, die al sinds donderdag in mijn koeling bivakkeerden, waren nog fris en knapperig, dus tot nu toe ben ik dik tevreden over mijn  beebox-roulette. Morgen gaan de koolraap en de prei eraan, de appels zijn opgevroten door mijn kinderen, de fles sap heeft de koeling nauwelijks geraakt, dus laat die volgende box maar komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: