Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

Photo 22-04-14 19 46 20De bataat, AKA zoete aardappel, AKA yam heeft een aura om zich heen hangen van superfood. Koolhydraatmijders zweren bij deze knol en je schijnt er allerlei geinige culinaire dingen mee te kunnen doen die je leven in 1 klap veel beter maken. Ik begrijp eerlijk gezegd niet helemaal waarom. We hadden bij Soep & Sla een klein bataten-overschot (iets te enthousiaste inkoop van ondergetekende) dus – brave duurzame aardbewoner die ik ben-  nam ik deze verweesde knollen mee naar huis om ze aan mijn nietsvermoedende familie te voeren.

Nu zijn deze lelijke knollen inderdaad gezond. Maar omdat voor zoveel groenten geldt en als je die in afwisseling eet in combinatie met vlees, vis, granen, noten, fruit en noem alle basisvoedingsmiddelen maar op (en ja, daar hoort ook wijn bij), heb je naar mijn idee helemaal geen superfood nodig en dat scheelt heel veel poen, zeker als je een eigen bedrijf aan het opstarten bent. Maar goed, terug naar de bataat.

Ik vind ze namelijk helemaal niet zo bijzonder. Een tijdje terug had ik al bataat-patatten gemaakt en toen vond ik ze eigenlijk al wat aan de zoete kant. Vandaar dat ik ze vanavond niet in frietvorm sneed, maar kookte in een klein laagje water, daarna pureerde en op smaak bracht met witte peper, sumak en komijnpoeder. Toegegeven, de puree was prachtig vrolijk oranje (en misschien schuilt daarin wel kracht van de bataat), maar ook dit keer vond ik de nep-piepers wel net te zoet om echt lekker te zijn. Gelukkig maakte de combinatie met knoflook-gehaktballetjes in tomatensaus en een komkommer-paprikasalade met rode ui en een dressing van sherry-azijn en ahornsiroop veel goed waardoor alles toch nog goed op elkaar aansloot, maar ik vraag me echt af of bataten niet veel lekkerder zijn in een taart. Een soort worteltjestaart zonder worteltjes maar met bataat.

Dus mochten jullie deze week foto’s voorbij zien komen van een batatentaart, dan weten jullie hoe het komt. Ze waren namelijk toch niet allemaal op en als duurzaam brave aardbewoner mot je toch wat met die dingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: