Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1398271504122Naast mijn computer staat een stukje bataat-taart. Inderdaad, ik had het al voorspeld: de resterende bataten moesten er vandaag ook aan en na het vinden van een leuk recept voor Amerikaanse Sweet Potatoe Pie, besloot ik deze vandaag te maken. Ik ga nu “live” de taart eten tijdens het tikken van dit stukje.

De taart bakte ik met een halve kilo gekookte bataat, in een mengsel van boter, eieren, melk, suiker, kaneel en nootmuskaat, en dat alles op een ouderwetsche korstdeeg-achtige bodem. Het recept voor de bodem had de opbeurende titel “Oma’s niet te mislukken taartbodem” en was al meer dan 100 jaar oud. Reden genoeg om zonder enige twijfel te beginnen aan het bakken.

Ik neem nu hap 1. Ik voel me net een jurylid in Masterchef en probeer met deze ene hap vast te stellen wat ik van de taart vind. De bodem is in ieder geval niet helemaal gaar (Ja, daar sta je dan met je bek vol tanden, Oma!) maar smaakt prima. De vulling is lekker zacht, niet te zoeten heeft een fijne herfstsmaak door de combinatie van kaneel en nootmuskaat. En de bataat voegt hier echt iets toe! Niet meer zo’n weeïge zoete smaak, maar gewoon lekker zoet.

Ik zou de taart een volgende keer eerst even blind bakken, zodat de bodem beter gaar is. Ook de toevoeging van wat noten of gedroogde vruchten zou wel wat toevoegen aan de taart. En hij vult snel, dus een klein stukje is voldoende en het lekkerste met een dotje crème fraîche ofzo. Of een bol ijs. En een mooie dessertwijn. Of….

Goed. Het is duidelijk. De bataat heeft zijn plek veroverd in mijn keuken. Vooralsnog in de subdivisie der zoetigheden maar aangezien ik nog steeds een paar van die dingen over heb (I kid you not, ik had er echt veel te veel ingekocht. Ze waren bedoeld voor in de Mulligatawny maar toen we die van de kaart haalden, bleven al die bataten eenzaam & alleen in ons magazijn achter). Mijn voorlopige slotconclusie: bataten doen het prima als teamspeler, maar als solist zijn ze mij veel te zoet. Dat is mijn oordeel en daar moet jullie het mee doen, zoals de Rijdende Rechter zou zeggen. Fijne avond!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: