Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

Photo 13-05-14 19 38 17Ik ben een echte zuurpruim. Degenen die mij kennen -ja, zelfs mijn man- weten dat ik dit alleen in culinair overdrachtelijke zin bedoel, want in het dagelijks leven ben ik natuurlijk een en al zoete beminnelijkheid in een romig volle verpakking.

Mijn zuurpruimerigheid beperkt zich dus ook met name tot het overvloedige gebruik van azijn in de keuken. Je kunt er namelijk zoveel lekkere dingen mee! Vandaar dat ik na ieder bezoekje aan België of Frankrijk steevast rammelend van de azijnflessen terug rijd naar het zuurloze Nederland, want die Belgen en Fransozen zijn net zulke zuurpruimen als ik en bieden keus tussen citroenazijn, rode & witte wijnazijn, uienazijn en andere mooie zuurtjes in grote supermarktliterflessen.

Sinds ik met Soep & Sla begonnen ben, bestel ik azijn in 5 liter jerrycans. Wat een feest! Zo heb ik een 5 liter vat balsamicoazijn staan en als ik daar naar kijk op een boze dag, vertrekt mijn zuurbekje meteen in een warme glimlach. De hoeveelheid fijne gerechten die verborgen zitten in die jerrycan! Heb je ooit wel eens aardbeien gemarineerd in suiker met balsamico en daarna bestrooid met veel zwarte peper? Probeer het en begrijp wat ik bedoel. Azijn is fijn. Van de sufste komkommer maak je een heerlijk fris hapje door hem een dag in het zuur te zetten met laurier en dille en wat zou uienrelish zijn zonder een grote plas ingekookte azijn? Juist. Gewoon gebakken uien.

Vandaar dat ik vandaag naast een prachtige rendang (Indonesische runderstoof met kokos en sambal) ook een grote schaal met rettich, wortel, ui en puntpaprika in zuur serveerde. De rendang was zacht, romig en pittig en dat combineerde uitstekend met de zoetzure knapperigheid van de salade. En het mooiste van het hele verhaal is nog dat het nauwelijks moeite kost om een bak gezonde, rauwe groenten op tafel te zetten: je snijd een wortel, rettich, ui en paprika in kleine stukjes, doet hier een kopje witte wijn-, citroen- sherry of natuurazijn bij (inderdaad, ik heb ze allemaal staan en kon vandaag moeilijk kiezen), samen met een paar flinke scheppen suiker en een fikse scheut vissaus. Roer het allemaal goed om en laat het dan een uurtje staan zodat de groenten als het ware “garen” in het zuur. Na een uurtje is alles nog steeds knapperig, maar ook fris en heerlijk zoetzuur.

Ik zei het al: azijn is fijn. Punt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: