Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

Photo 27-05-14 18 42 56Ik ben geen kok van de vierkante millimeter. Eén van mijn kokende vriendinnen kan eindeloos freubelen met een sprietje geconfijte bieslook op een flinterdun reepje ingelegde makreel met een piepklein toefje geitenmelkslagroom en als ze dat dan voor mijn neus zet, ben ik een gelukkig mens. Maar als ik het zelf moet doen, krijg ik al gauw de aandrang om met dingen te gaan smijten en te brullen als een gekooide beer. Over een paar maanden krijg ik (eindelijk) de zo fel begeerde masterclass patisserie en ik denk er sterk over om de patissier die mij les moet gaan geven vooraf een waarschuwend mailtje te sturen.

En juist omdat ik een kok ben van de boerse, artisane, stevige keuken, kan ik enorm genieten van simpele dingen die in al hun eenvoud lekker zijn. Zoals soep van bietjes, of zoals vandaag, soep van geroosterde paprika’s. Hoe eenvoudig kan lekker eten zijn: je roostert een zestal rode en/of gele paprika’s gedurende 15 minuten op 200 graden in je oven en laat ze daarna rustig afkoelen. (Althans, dat afkoelen doe je als je kinderen niet om zes uur alweer de deur uit moeten voor een voetbalwedstrijd, en anders verbrand je gewoon je vingers als je de zaadlijsten uit die stompzinnig hete mormels moet halen.). Daarna bak je 2 gesnipperde uitjes in wat olie, gooit daar de paprikastukken bij en bakt alles gedurende enkele minuten aan totdat de uien glazig zijn. Gooi er dan een litertje kruiden-knoflookbouillon bij (die van Zonnatura is lekker) en laat alles een kwartiertje pruttelen. (Althans, dat pruttelen doe je als je niet opgejaagd wordt door je man die met 2 voetbalshirts en 4 scheenbeschermers staat te zwaaien, en anders zet je gewoon meteen de staafmixer erin.)

En dan is het tijd om uitgebreid te genieten. Althans. Niet als je tussendoor ook nog 16 tosties moet bakken omdat je bloedjes van kinderen toch ook echt wat koolhydraten naar binnen moeten werken voordat ze in de stromende regen over een zompig veldje moeten hollen. En dus geniet ik nu maar even, terugdenkend aan die mooie, volle en lichtzoete smaak van mijn mooie paprikasoep, die ik toch nog maar even af had gemaakt met een paar drupjes peterselie-knoflookolie. Want ik ben dan geen kok van de vierkante millimeter, maar wel helemaal gek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: