Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1404760391207Gisteren waren mijn zoons jarig. Allebei? Ja. Allebei. De een wel 20 minuten eerder dan de ander, maar dat valt best te vieren op 1 dag. Nu heeft het geven van een verjaarsfeest in juli wel 1 klein nadeel: er kunnen veel mensen niet. Ook dit jaar was het weer zo: een deel van de genodigden was al op vakantie of aan het inpakken hiervoor, er werd verhuisd, in stacaravans gebivakkeerd in Bakkum en de rest vloog naar of terug vanuit Bangkok, Sydney of een ander ver oord omdat ze daar nu eenmaal hun geld mee verdienen.

In dit soort gevallen werk ik graag met het systeem van positieve beloning. Dit houdt in dat je de gasten die er wel zijn, extraordinair in de watten legt. Mijn man haalt voor dit soort feestjes dan ook grote hoeveelheden bubbels en 2 soorten bier (en zelfs allerlei sappen voor de kinderen, want daar draaide het uiteindelijk ook om) en ik bedenk een lange stroom aan hapjes (die ik vervolgens vergeet te fotograferen omdat die bubbels toch best wel hard inslaan om 2 uur ’s middags; ik vind namelijk de verjaardag van mijn zoons een prima gelegenheid om mijn baringstrauma van 8 jaar terug weg te zuipen) om de bezoekers mee te paaien.

Mijn gasten konden gisteren genieten van olijfoliecrackers met 2 soorten dipsaus (een romige met ansjovis en een frisse met tomaat en ui), bladerdeeghapjes met knakworst (het was immers een kinderverjaardag), een glaasje ceviche van kabeljauw met limoen, een 1haps-hamburgertje met pindasaus, een shotje met komkommer-meloen-munt-limoen en wodka, een eitje met pindasaus & koriander en voor de plakkers bakte ik nog wat bitterballen. De absolute topper van de middag was echter een mini-pitabroodje, gevuld met zuur varkensvlees (’n dagje gemarineerd in olijfolie en een fikse scheut appelazijn en daarna snel gebakken in de wok) en daarbij een lekkere lik piccalilly. Uit een potje. En dat potje, dat was nou net het juiste potje. Tijdens een strooptocht door de zelfbedieningswinkel van De Kweker in Amsterdam kwam ik dit potje piccalilly tegen, met kurkuma en mosterdzaad. Bedacht en wellicht ook wel afgevuld door Jonnie Boer & Oos Kesbeke. Nu zijn dit soort initiatieven meestal een schaamteloze manier om de consument geld uit de zak te kloppen (ik noem de Jamie Oliver sauzen, het keukengerei van Herman den Blijker en ja, ook ik heb ze allemaal gekocht), maar deze pot was dus gewoon heel lekker. Dus doe gewoon lekker makkelijk: gooi morgen een paar in blokjes gesneden hamplappen in een bak met azijn, olie, peper en zout en bak die blokjes woensdag vlak voor de wedstrijd op, smijt ze in een pitabroodje en klets er dan flinke klodder van deze fijne piccalilly op. Dan wordt het sowieso een mooie avond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: