Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1421779497108Ik voelde me een beetje culinairderig vandaag. Ik had mijzelf en de kinderen gisteren – in de afwezigheid van mijn man die elders at- afgescheept met een simpel pannetje pasta pesto en een kaasschnitzel, dus vond ik het vandaag tijd voor wat grootser werk. Ik besloot tot het maken van gebakken, geglaceerde sjalotjes en aardappels, prei met vinaigrette en biefstuk met sauce Robert volgens een recept van Julia Child.

En zoals het Julia betaamde, was het maken van de saus een hele onderneming. Ik bakte wortel, ui, selderij en spek in een grote pan met veel boter, deed hier bloem bij, roerde dit 10 minuten onafgebroken, goot hierbij anderhalve liter runderbouillon en liet dit gedurende een uur of twee inkoken tot een dikke saus, die ik vervolgens zeefde. In een andere pan maakte ik een gastrique (een soort smaakbommetje) van ui, knoflook en wijn, liet dit ook weer inkoken, zeefde dit en deed dit bij de bruine saus. Inmiddels stond de condens op mijn ruiten, vooral omdat ik ook nog had bedacht om van diepvriesaardbeien een dikke coulis te maken voor bij de hangop die ik aan het maken was. Mijn keuken was een oorlogsgebied, passend begeleid door geschreeuw en gejoel van 3 jongens die in de woonkamer Batman Lego aan het spelen waren. Ondertussen moest ik de aardappels nog schillen en tourneren, de prei nog koken, in de vinaigrette dompelen en de slagroom nog kloppen voor door de hangop. Zuchtend vroeg ik me af waarom ik hier ook alweer aan begonnen was. Ik besloot een verkorte versie van mijn diner te maken.

En zo kwam het dat we vanavond heerlijke biefstuk aten met Sauce Robert met daarin geroosterde sjalotten, met erbij aardappeltjes uit de oven en gestoofde prei met een eitje erop. Want zo’n pan met saus maken, dat was toch meer werk dan ik dacht. Dan is hangop maken toch een stuk makkelijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: