Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1424440569194Zouden er nog steeds mensen op vakantie gaan met medeneming van hun eigen, typisch Nederlandse kookspullen? Met heel weinig van zichzelf en heel veel van Maggi?

Volgens de familieverhalen ging mijn oma in de jaren 50 op vakantie met een bont assortiment teiltjes, schaaltjes, bakjes en een mud aardappelen, want in dat verre Italië was er natuurlijk niets fatsoenlijks te eten te krijgen. En als je dan ook nog bedenkt dat al die spullen samen met mijn opa, vader en zijn broer in & op een motor met zijspan moesten worden gepropt en teiltjes, kinderen en aardappels ook de Alpen over moesten, vraag je je af waarom mijn oma niet gewoon het risico nam om te koken met wat er lokaal te krijgen was. Dat had namelijk heel veel ruimte gescheeld.

Ik kan me eigenlijk niet zo goed herinneren of mijn eigen moeder wel zo avontuurlijk was. Er staat mij wel iets bij van plastic flessen met goedkope maar oh zo lekkere chocolademelk tijdens de wintersportvakantie, en heb ik ook wel eens ketjap en nasikruiden aangetroffen in de caravan tijdens onze tripjes naar Frankrijk, maar verder herinner ik me vooral veel gebarbecue met lokale koe, intens gore kazen die de halve camping in een een ondoordringbare walm zetten (en die ik nu zelf heel erg lekker vindt want mijn eigen kinderen klagen met regelmaat over de deken van stank die over hen neerdaalt bij het openen van onze koelkast), eindeloos geslenter over markten en de mierzoete, knapperige merengues bij de lokale bakker. Ik vond dat toen allemaal heel avontuurlijk.

Dit weekend ga ik met mijn gezin een paar dagen op vakantie. We gaan naar het verre en onherbergzame Drenthe, het land van de gedroogde worst met kruidnagel, bruine bonen met spek en dan heb je ’t wel een beetje gehad met de cuisine daar. Nu hebben ze in “ons” dorp ook gewoon een Plus supermarkt en is er eigenlijk ook helemaal niks mis met bruine bonen of gedroogde worst, maar liet mijn zoon nu opperen om weer eens sushi te maken. Ik vond dat een uitstekend plan, want sushi maken kost veel tijd en laten we daar nou net veel van hebben de komende dagen. Maar of ze nori en wasabi hebben bij de Plus in Westerbork?

En dus hoop ik dat mijn sushimatje, norivellen, rijst, wasabi en sojasaus nog tussen de wandelschoenen en de zwembroeken passen. Want op een of andere vreemde manier zit mijn auto al heel erg vol. Met 13 teiltjes, 4 plastic bakken, een krat goedkope chocomel, 10 kilo aardappels en 134 zakjes nasikruiden. Niet dat het nodig heb daar in Drenthe maar het voelde gewoon goed om het in te pakken. Het zullen mijn genen wel zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: