Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

Patat Heston Blumenthal

Over een paar dagen zit de vakantie er voor mijn zoons weer op. Aanstaande maandag begint de sneltrein van school, huiswerk, sporten, vroeg opstaan, boterhammen smeren…je voelt ‘m vast al: ik zit er niet echt op te wachten. Ik hoor sommige ouders wel eens verzuchten dat ze blij zijn als school weer begint, maar dat geldt dus niet voor mij. Ik vind het heerlijk; het uitslapen, lekker laat naar bed, geen klok, geen afspraken. En tuurlijk, soms word ik gek van de hordes jongens in mijn huis, het gebrek aan een moment voor mezelf en de heren die om half tien nog steeds klaarwakker naast me op de bank zitten terwijl ik dan eigenlijk graag naar een niet-kindvriendelijke serie zoals Homeland of Sense8 had willen kijken, maar al met al is de zomervakantie een periode van rust en daar kan ik maar moeilijk afscheid van nemen.

En omdat het dus bijna einde vakantie is en omdat de jongens morgen een paar dagen met hun opa en oma naar Drenthe gaan, besloot ik vandaag maar eens in te gaan op het dringende verzoek om eens zelf patatjes te maken. En mayonaise. Daarnaast was er ook nog een verzoek ingediend voor het zelf maken van ketchup, maar dat werd me toch echt te gortig, vooral omdat ik ook had bedacht om karbonades te pekelen in “saumure anglaise”. En dus werd het huisgemaakte patat met huisgemaakte mayonaise en gepekelde en gegrilde karbo’s en geloof me: dat was al genoeg werk!

Aangezien ik nooit eerder zelf frietjes had gemaakt (tja), besloot ik om dan maar meteen voor het best denkbare recept te gaan, namelijk dat van Heston Blumenthal. Deze beste man heeft een restaurant in Bray, Engeland, dat met 3 Michelin sterren is bekroond. Daarnaast maakt hij zeer vermakelijke TV-programma’s, waarin hij de grenzen van het eetbare en kookbare opzoekt en ik ben stiekem een beetje verliefd op hem. Niet omdat hij zo knap is maar omdat hij een godsgruwelijk creatieve en humoristische geest heeft en daar hou ik nou eenmaal van.

Drie keer friet van Heston

Drie keer friet van Heston

Maar goed, terug naar de frieten. Volgens Heston zijn de lekkerste frieten 1 keer gekookt en 2 keer gebakken. Ik begon ermee om van vastkokende piepers een beetje gelijke frieten te snijden, die ik daarna vijf minuten lang afspoelde onder de kraan (om het zetmeel te verwijderen) en een kwartier zachtjes liet koken in ongezouten water. Deze frieten liet ik na het koken afkoelen, legde ze in een lade van mijn vriezer en liet ze daar een uur helemaal afkoelen en uitdampen. Want dat moest van Heston.

Toen mijn frietjes helemaal koud waren geworden, gingen ze in een badje van pinda-olie en dat was 130 graden warm. Hierin bakte ik ze een minuut of vijf en toen gingen ze opnieuw een uur de vriezer in. In de tussentijd maakte ik de mayo, ook naar recept van Heston, met 3 eierdooiers, Franse mosterd, pinda-olie en een klein beetje witte wijnazijn.

Heston Mayo

Heston Mayo

En toen was het eindelijk zover: de frieten mochten eindelijk het echt hete vet in (180graden) totdat ze goudbruin zagen! En wat bleek: Heston heeft er echt verstand van. Mijn mannenhuishouden smulde van de frieten tot ze geen pap meer konden zeggen en mijn jongste zoon merkte zelfs op dat deze patatjes lekkerder waren dan die van de Mac. En dat zijn pas echte complimenten.

Zelf vond ik de patatjes ook heerlijk maar ik was eigenlijk nog veel enthousiaster over de gepekelde en gegrilde karbonade. Want wat zo’n zout bad met zo’n stukje vlees doet, is werkelijk verbluffend! Ik maakte een oplossing met 3 liter water, 375 gram zout en 375 gram suiker, peperkorrels, jeneverbessen, tijm en laurier en toen die karbo’s daar een uurtje of drie in hadden gelegen, waren ze heerlijk op smaak en absorbeerden de grillsmaak van mijn ordinaire IKEA grillpan perfect.

Die frietjes, die zal ik zeker nog een keertje maken maar dat zoutbadje, daar ga ik de komende weken eens lekker mee aan de slag. Voor mij gloren perfect gebakken kippetjes, heerlijk zilte visjes….en dat allemaal zo vlak voor het einde van de vakantie. Boeh.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: