Als ik vroeg op moet staan, vind ik ontbijten altijd een hele klus. En aangezien we vanaf morgen weer allevier op tijd uit onze mand moeten rollen, probeer ik het vandaag wat makkelijker voor mezelf te maken om goed te ontbijten. En dat doe ik met deze granola. Havermout, hennepzaad, rauwe cashewnoten, amandelen, pijnboompitten, zonnebloem- en pompoenpitten, ahornsiroop, zonnebloemolie, kaneel en cacaopoeder. En dat laatste maakt de granola nou zo gruwelijk lekker dat ik er zelfs ’s ochtend trek in heb.
Zelf ook eens maken?
Neem een ruime kom en meng daarin havermout en alle noten, zaden en pitten in die je lekker vindt. De verhoudingen maken eigenlijk niet zo heel erg uit, maar ik neem meestal de helft aan havermout (250 gram) en de rest vul ik aan met wat ik lekker vindt. Doe er in dit stadium nog geen gedroogde vruchten bij want die verschrompelen in de oven en da’s vies. Meng er daarna iets zoetigs doorheen, bijvoorbeeld ahornsiroop of honing (een eetlepel of drie) en een eetlepel of twee aan olie. Daarna een theelepel cacaopoeder, een theelepel kaneel en een snuf zout.
Meng alles goed door elkaar, spreid de massa egaal uit over een bakplaat met bakpapier en bak de granola ongeveer een kwartier in een voorverwarmde oven van 160 graden. Halverwege even omroerselen zodat alles gelijkmatig bruin wordt. Daarna af laten koelen en eventueel gedroogd fruit (abrikozen in stukjes, rozijnen, cranberries, zelfs cacaonibs zijn lekker) toevoegen en luchtdicht bewaren zodat íe lekker knapperig blijft.
De volgende dag kreunend uit bed stappen, als een zombie naar beneden sjokken, een bak sterke koffie zetten en dan een bakje vullen met wat yoghurt, wat fruit en een paar scheppen granola. Pak de krant en voel je tegelijkertijd ochtendhumeurig en trots op jezelf.