Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

Pinda-ijsLang, lang geleden, toen ik nog op een middelbare school in Oss zat, voerde ik eens een discussie met twee klasgenoten over pindakaas. De éen vond pindakaas duidelijk een hartig broodbeleg -want heerlijk met sambal en je maakte er immers ook pindasaus van-, de ander vond het glashelder dat pindakaas een zoet beleg was. Want zeer goed te eten met hagelslag of suiker en ook beschikbaar in een alleen in Amerika te verkrijgen chocoladereep, te weten Reese’s. En ik probeerde de vechtende partijen duidelijk te maken dat pindakaas simpelweg vele gezichten heeft en niet alleen het label `hartig` of `zoet` verdiende.

Vele jaren verder besef ik dat ik toen al een echte meid van de gulden middenweg was en dat we ons in Oss heel erg verveelden. Ik moest vanavond weer eens terugdenken aan die verhitte pindakaas-discussie in het verre Brabant toen ik pinda-ijs draaide. Het was een recept dat ik toegespeeld had gekregen van een vriend en die was het gisteren weer tegengekomen in de Volkskrant: pinda-ijs met sambal.

Ik vond het enorm intrigerend klinken en na een snelle blik in mijn voorraadkast, bleek ik alle ingrediënten in huis te hebben, dus samen met mijn zoon draaide ik in een half uurtje een half litertje pinda-ijs met sambal badjak in elkaar. En wat bleek? Al die jaren geleden hadden we gewoon alledrie gelijk: pindakaas is hartig en zoet tegelijk en dat kwam perfect samen in deze zoete, hartig frisse bol met ijs.

En samen met een garnalencocktailtje met kwartelei en een bak kikkererwtensoep met bruin stokbrood een heerlijk besluit van dit mooie herfst weekend. En dat is mijn besluit en daar moet u het mee doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: