Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

Umamibouillon. Het lijkt een willekeurige verzameling met letters maar het is toch echt een bestaand woord. Een woord dat ik aantrof in een kookboek van Heston Blumenthal. Hoe dat kwam? Ik leg het imag3640u graag uit.

Dit kookboek had mijn jongste zoon aan mij overhandigd met de mededeling: “Dit moet je deze week maken, ma.” Ik heb namelijk sinds een paar weken de regel dat mijn zoons iedere week één gerecht uit mijn kookboeken mogen kiezen en dat ik dat gerecht dan met liefde en schwung maak. Zo aten we de afgelopen weken al heel wat gerechten die ik nooit zelf had uitgekozen maar verrassend lekker waren, zoals sticky chicken, gebakken rijst met krab, pittige adobado kip, spinaziesoufflé en Provençaalse groentesoep met pistou.

Deze week moet het dus die umamibouillon worden, met daarin gepocheerde makreel en langzaam geroosterde tomaatjes. Een hels karwei, want die bouillon moet minstens een uur trekken, de tomaatjes uren in de oven en waar haal ik in godsnaam van die dikke makreelfilets vandaan? En kombuzeewier? En bonitovlokken? ( die laatste twee heb ik stiekem al in huis maar dat ga ik natuurlijk niet hardop zeggen)

Natuurlijk is er geen sprake van dat ik tegen mijn jongste zeg dat hij maar wat anders uit moet zoeken. Want in deze tijden van volkorenhaters, groentenweigeraars, en fruitvermijders, is een jongen die umamibouillon lekker denkt te vinden, bijna wel een standbeeld waard. Althans, bij mij thuis wel. Maar dan wel een standbeeld van bonitovlokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: