Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

imag3660Gisteren had ik er dan eindelijk de tijd en energie voor: het maken van het door mijn jongste zoon uitgekozen gerecht: gepocheerde makreel in umamibouillon naar een recept van Heston Blumenthal.

Achteraf viel het maken van het gerecht enorm mee: er moest wat kombu-zeewier met paddestoelen in een pan met water op 60 graden op temperatuur worden gehouden voor 1 uur en daarna moesten de bonitovlokken (flinterdunne reepjes gedroogde en gefermenteerde tonijn) er 10 seconden bij. En dat is best een leuke klus om samen met je zoon te doen op een regenachtige herfstdag, vooral omdat we allebei zo moesten lachen om de enorme zeelucht die in de keuken dreef als je de pan opendeed.

De makreel, die ik had vervangen door verse tonijn (want beter verkrijgbaar en naar mijn smaak veel lekkerder maar zeg dat maar niet tegen Heston) moest een half uurtje worden gepekeld in een mengsel van zout, suiker en wat kruiden. En de tomaatjes moesten even in de oven.

imag3659Daarna bakte ik de tonijn even snel in een hete pan, legde ‘m in een mooi bord, goot het zoute zeewater eroverheen, de tomaatjes ernaast en wat zeewier en lente-uitjes erop. Samen met een salade met komkommer, sojabonen en sushi-azijn een mooi geheel.

Wat mijn heren er uiteindelijk van vonden? Het gerecht kreeg van mijn man een 9, van oudste zoon een 8 en van de jongste, die het gerecht had gekozen, een 7. De zilte smaak van de bouillon vond hij toch wat te heftig.

Wat ik ervan vond? Ik vond het lekker en zelfs wel restaurantwaardig. Maar ik genoot nog het meest van dat half uurtje aan tafel met zijn allen. Dat blijft toch het hoogtepunt van de dag voor me. Of het nou met umamibouillon is of met macaroni met kaas.

Een gedachte over “Umamibouillon voor een jongen – deel 2

  1. Finnegan Sante Daalhuizen schreef:

    Het was 2 jaar geleden dus ik weet niet meer hoe het smaakt, dus het lijkt me toch wel lekker!!!🐟🐟🐟

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: