Afgelopen weekend was ik met mijn jarige (40!) man in Boedapest. Wat een heerlijke stad is dat! Je struikelt er over de mooie gebouwen en de brede, blauwe Donau geeft alles extra grandeur. Vooral het parlementsgebouw is ’s avonds een sprookje uit een Fata Morgana, zoals het glinsterend ligt te stralen aan het water.
Maar jullie lezen dit blog natuurlijk niet om te lezen over gebouwen en glinsterende rivieren. Jullie willen lezen over sappig vleesch, diepdonkere rode wijnen, smeltende kazen, oogverblindend opgemaakte dampende borden…en in dat geval heb ik goed nieuws voor jullie: in Boedapest hebben we dat alles aangetroffen. En hoe!
Die Hongaren, die kunnen me toch een pot lekker koken. Uitstekend geroosterd rundvlees met ganzenlever, zachte knapperige broodjes met malse pulled pork en zoete appel-barbecue saus, grote pullen met fris bier, aardappelpuree met truffelsaus, subtiele cocktails met de lokale drank Palinka, romige paddestoelen, pittige paprikasaus, zilt-romige vissoep met grote stukken inktvis: we hebben t allemaal gegeten, geserveerd door gezellige en attente dames en heren.
Het onbetwiste hoogtepunt van onze trip was het bezoek aan het Koreaanse restaurant Yamato. In deze superstrakke zaak werden we neergezet aan een tafel met daarin een patrijspoort en daarop mochten we later, na onze fles Hongaarse bubbels, heerlijk malse stukken gemarineerd vlees grillen die we daarna opaten, gerold in een stuk sla en bedolven onder allerlei gefermenteerde groenten. En dan moesten we die rol met sla ook ook dippen in verschillende sauzen met gefermenteerde bonen, pepers en frisse yoghurt.
Als je de laatste tijd een beetje hebt meegelezen op deze pagina, dan begrijp je wel dat ik bijna van mijn zwartgelakte stoel afviel van genot.
Ter plekke besloot ik dat we dit heel snel thuis moeten gaan eten. En dus ga ik deze week op zoek naar een goed recept voor kimchi, ga ik komkommertjes inmaken met hete pepers en ga ik op zoek naar de Koreaanse miso die al die sausjes zo lekker maakt. En mijn slager moet zijn messen maar eens goed slijpen want ik wil natuurlijk ook van die mooie dun gesneden plakjes vlees. Het enige waar ik mee zit is dat ik het wel zonde vind om een gat in mijn eettafel te zagen dus ik hoop dat een ordinaire Princess tafelgrill ook voldoet…
En dat alles door een bezoek aan Hongarije. De wereld zit maar raar in elkaar.
Mjammie!!!👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾😏