Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

WhatsApp Image 2018-02-28 at 13.21.25

De beste ballen. Met fazant. In Oude Wetering, of all places.

Na de Olympische Winterspelen bedacht ik ineens: er zouden medailles moeten worden uitgereikt voor mensen die heel goed zijn in bitterballen eten. En dan zou -heel toevallig- de gouden medaille naar mijn gezin gaan.

Deze expertise hebben we te danken aan onze wandeltochten. Kilometer na kilometer stappen we door ons mooie landje, waarna we onszelf steevast belonen met een portie bitterballen. Nee, twee porties bitterballen. Of wel drie. We hebben daardoor inmiddels een redelijke expertise opgebouwd in het hele bitterballengebeuren in den lande. Vooral omdat ik ze ook wel eens zelf maak, weet ik hoe een echt liefdevol gemaakte bal hoort te smaken.

De meeste zaken bakken alleen maar kant-en-klare bitterballen. Dat kunnen Van Dobben ballen zijn (bleh) of van die lekkere ballen met draadjesvlees (jeeh!). Die fabrieksballen kunnen heerlijk zijn, mits goed gebakken. Geen koude binnenkant, daar moeten we echt zachtjes van snikken, en de bal moet worden voorzien van een goede mosterd of saus. En ondanks dat deze twee principes niet heel ingewikkeld lijken, gaat het toch regelmatig mis. Vooral het uitzoeken van een spannende mosterd of saus blijkt een enorme opgave voor de meeste restaurateurs. Op vrijwel alle plekken waar we ballen aten, kregen we er een laffe mosterd bij. Bij deze dus mijn oproep: koop eens een keer goede mosterd, kokkies! Of maak zelf eens een leuk sausje. En kom al helemaal niet aanzetten met van die gruwelijke zakjes met Kuhne mosterd. Die is niet alleen vies maar in die zakjes zit gewoon te weinig.

De beste ballen tot nu toe aten we in Plantage 87 in Oude Wetering. Na een fikse winterse tocht om het Braassemermeer, hadden we honger en dorst en zagen we alleen een onooglijk restaurant naast de jachthaven: Plantage 87. Tot onze verbazing bleek dit van binnen een sfeervol restaurant met een kleine maar spannende kaart, waar alleen geen bittergarnituur op stond. Gelukkig had de kok nog wat huisgemaakte bitterballen met fazant in de vriezer liggen en daarmee blies hij ons van onze wandelsokken. Grote stukken mals fazantenvlees in ragout, in een perfect knapperige korst, begeleid door 2 heerlijke, huisgemaakte sauzen. Kijk, daar maak je bij ons echt indruk mee.

Ik heb dus als afsluiting een oproep voor de Haarlemse horeca: doe eens gek en maak ook eens een eigen bal met een eigen sausje. Het is natuurlijk van den gekke dat we de beste bal in Oude Wetering moesten eten. Bel daarna ons en dan laten wij eens even zien waarom wij die gouden medaille verdiend hebben. En misschien, heel misschien nemen we je dan als tussenstop op in onze wandeltochten.

 

 

4 gedachtes over “Olympisch Bitterballen Eten

 1. Tirza schreef:

  Ja natuurlijk!!! de boule de canard! Heb meteen inspiratie voor de volgende culi… bitterbal for president! 🙂

  1. Lizzy Martin schreef:

   Dan moet ik eerst uitzoeken hoe je eend zo lekker stooft. Zou het gewoon een kwestie zijn van zo’n beest in een bouillon gooien en uren laten dobberen?

 2. Chris schreef:

  Ik voel schipholgazenballen aankomen!!

  1. Lizzy Martin schreef:

   Nu je t zegt: ze hebben meestal wel van die ganzenballen op Proefpark. Toch echt eens proeven, ja. Waar koop je die dingen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: