Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

WhatsApp Image 2018-03-12 at 09.04.44Effen Grijs stopt ermee.

Nu zal dat voor jullie misschien geen “stop-de-persen!” moment zijn, maar voor mij wel. Dit restaurant aan de Lange Veerstraat ligt mij namelijk na aan het hart.

Effen Grijs is een paar jaar geleden gestart door mijn toenmalige buurman Julian, die we daarvoor al vaak bezochten bij zijn werkgevers Franzen en Hout, waar hij leiding gaf aan de zwarte brigade. En omdat we vonden dat hij uitermate goed was in het verwennen van zijn buren, en werkte met koks die verrassende gerechten maakten, waren we heel benieuwd wat hij van zijn eigen zaak zou maken.

We werden niet teleurgesteld. Van een afgeleefd eetcafé maakte hij met een pot grijze verf en enkele goedgekozen design-items een gezellige plek, waar je zelfs kon schommelen aan de bar. Heel erg Vijftig Tinten Grijs eigenlijk. De kok die hij inhuurde, bleek ernstig te flirten met de Spaanse keuken en serveerde spannende, geraffineerde gerechten. Kortom, we zaten er liefst zo vaak mogelijk en introduceerden deze opstap naar haute cuisine ook bij onze kinderen, vrienden en collega’s, die het allemaal geweldig vonden. Na een tijdje vertrok de eerste kok en kwam Oliver, die net zo getalenteerd bleek te zijn en zijn Australische wortels bij sommige gerechten in de strijd bleek te gooien.

WhatsApp Image 2018-03-12 at 11.48.22

Paddenstoelenhemel.

Toen Julian aankondigde dat hij zijn zaak had verkocht en verder zou gaan in de catering-wereld, waren we dan ook gepast teleurgesteld. We besloten om nog één keer alles uit de kast te trekken en dit weekend in stijl afscheid te nemen van onze “stamkroeg”.

We hebben het geweten. Cava, bisque, tonijn, carpaccio van gamba, picpoul de pinet, paddestoelen met poeder van eekhoorntjesbrood, pulled hert met pastinaak, briljante rode wijn, geweldige stinkkaas en een dessert met mandarijnen-ijs en ’n glaasje limoncello. En nog meer wijn. Zoveel wijn, dat ik niet eens meer weet of ik alles gerechten goed heb onthouden. Een echt waardig laatste avondmaal.

Als je ook nog zo’n fijne avond wil hebben, moet je snel zijn. Op 31 maart sluit Effen Grijs zijn deuren en zijn Julian & Oliver alleen nog maar te boeken via hun cateringbedrijf julianenolivers.

Langs deze weg wil ik de heren en dames bedanken voor alle heerlijke avonden. Ik wens ze veel succes met hun cateringbedrijf en hoop op veel feestjes waar ik julianenolivers tegen ga komen!

(Het enige nadeel aan Effen Grijs? Het licht. Hoe mooi sommige gerechten ook waren, door het romantische gedempte licht leken alle gefotografeerde gerechten veel te geel. Gelukkig zag mijn geliefde er dankzij dit licht nog liever uit dan normaal dus dat was dan weer een voordeel)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: