Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

WhatsApp Image 2018-03-12 at 08.52.56Lang, lang geleden, toen Facebook nog hip was en ik nog korte truitjes droeg, opende er een spannende nieuwe zaak aan de Grote Markt, met een bijzondere naam. Café XO. Fluwelen zitjes in alkoofjes, zwart gelakte meubels, spannende gekleurde lampen, bloemmotieven op de muren, een discobal: Café XO had het allemaal.

We aten er regelmatig een fijn broodje met uitzicht op de drukke markt, verdreven onze kater met een herstelbiertje tussen de opslaande deuren naar het terras en bezochten er een bruiloft in de mooie zaal boven het restaurant. Op zaterdagavond, als er een DJ draaide, kwam je de zaak nauwelijks in.

Hoe dat nu is op zaterdag, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat de zaak me enorm tegenviel, toen ik er laatst weer eens neerstreek samen met mijn man. Onze favoriete wijnbar, Viqh, was dicht en het leek ons gezellig om weer eens ouderwets iets bij XO te drinken. Met een bitterballetje erbij.

We schrokken van het interieur. Afgebladderde en kapotte stoelen, vlekken op de fluwelen zitjes, loshangende draden bij de discobol, afgeleefde toiletten, een versleten vloer: XO had het allemaal.

Het is ook niet makkelijk om als horeca-ondernemer het hoofd boven water te houden op een toplocatie als de Grote Markt, kan ik me zo voorstellen. Het is niet voor niets dat de plek waar het oude Doria zat, nog steeds niet is ingevuld. De huren zijn torenhoog en de concurrentie keihard. Wellicht is het voor de eigenaar van XO ook wel vechten tegen de bierkaai.

Toch vraag ik me af of er geen low-budgetoplossing is om deze plek weer nieuw leven in te blazen. Want alhoewel ik een prima kop thee dronk en bediend werd door een aardige dame, bij XO ben ik voorlopig niet te vinden. En dat is echt jammer voor een ooit zo mooie zaak op één van de beste stekken in de stad. Café XO is nog maar een schim van zichzelf.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: