Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

WhatsApp Image 2018-04-03 at 14.42.59Dat het niet makkelijk is om in de horeca je hoofd boven water te houden, is me inmiddels wel duidelijk. Van dat geromantiseerde beeld van een artistieke kok die al zingend in de pannen staat te roeren, en af en toe een mooi opgemaakt bordje door een fluitende ober laat uitserveren, klopt helemaal niks. Het is keihard werken, zweten, bonnen vreten, hard rennen, je stinkende best doen en dan vaak toch niet beloond worden voor dat al gebikkel.

Daarnaast heb je ook nog eens te maken met volstrekt wispelturige klanten, die de ene keer vol enthousiasme in je zaak zitten te genieten maar daarna zonder een spier te vertrekken bij je buren gaan zitten happen. Ik ben ook zo. Zo at ik een paar weken geleden bijzonder lekker bij Frenchie (Fijn bij Frenchie) maar toen mijn man en ik dit weekend de stad in liepen, kozen we toch weer voor onze geijkte plekjes. Waarom? Luister maar eens naar de intro van de oude serie “Cheers” en dan weet je wat ik bedoel: ” Sometimes you wanna go…where everybody knows your name…and they’re always glad you came…”

WhatsApp Image 2018-04-03 at 15.18.51

Bavette, aardappel met Parmezaanse kaas, witlof en 2 sauzen. Niet fotogeniek, wel lekker

Eén van die plekken is voor ons Toujours Urban Frenchy Bistro aan de Oude Groenmarkt, pal naast de kerk  en met een lekker mensenkijkenterras. Deze zaak heeft het ook niet makkelijk gehad: eerst gestart onder de naam Toujours Fish & Meat en daarna grootschalig verbouwd en van naam veranderd om mee te kunnen gaan in de bistro-trend. Ervoor zat er een visrestaurant dat voor een fortuin had verbouwd, met als thema “Mediterrane Visafslag’. Dit resulteerde in een galmende abattoir-sfeer, waarin een piepjonge ober door zijn knieën ging om te kijken of hij onze glazen wel gelijk vulde, terwijl op de achtergrond de Top40 hits uit de nineties  rondzongen. Of de vis goed was, ben ik van de schrik vergeten: het was in ieder geval een dreunende miskleun van een restaurant, dat gelukkig daarna in kundiger handen terecht kwam.

 

In de loop van de jaren zijn we blijven terugkomen bij Toujours. Want alhoewel het soms heerlijk is om iets nieuws uit te proberen, schuilt er ook iets vertrouwds in elke keer weer terugkomen op een plek waar je hartelijk ontvangen wordt, je elke keer weer een goed glas wijn krijgt en waar je je op je gemak voelt omdat het zo’n fijn ingerichte plek is.  Daar waar ze je naam kennen, om dus met Cheers te spreken.

WhatsApp Image 2018-04-03 at 14.43.46

Heerlijk verse, goed geprepareerde oester met frisse dressings

Is het eten bij Toujours hemelbestormend goed? Nee. Is het eten op het scherpst van de culinaire snede? Nee. Maar je krijgt er wel een knetterfrisse oester met goede wijn, een dik stuk vlees met een goed garnituur en huisgemaakte sauzen en gezellige, enthousiaste bediening. En soms is dat in zware tijden het enige dat je wilt op een zaterdagavond.

 

Ik zou al die buffelende horecamensen op het hart willen drukken: we waarderen jullie echt wel, maar soms gaan we toch liever naar Toujours.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: