Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

WhatsApp Image 2018-03-12 at 17.00.56Sinds medio vorig jaar wonen wij in Schalkwijk. Zo, ik heb het gezegd. SCHALKWIJK.

Deze wijk van Bijlmer-achtige proporties aan de zuidoost kant van Haarlem, had bij mij geen goed imago. Want voorzien van veel lelijke hoogbouw en een deprimerend winkelcentrum. Maar toen we eenmaal besloten dat we een groter huis met een eigen tuin wilden en erachter kwamen dat in die oude sok op zolder geen 2 miljoen euro zat, bleek dat er in deze wijk gewoon onwijs leuke huizen gebouwd worden, met veel ruimte en een tuin.

En dus besloten we onze vooroordelen opzij te zetten en zo’n leuk huis te kopen. Of liever gezegd: we kochten een stukje polder waar uiteindelijk een leuk huis met donkerblauwe luiken en een ruime achtertuin moet komen te staan. In de tussentijd verkochten we ons lieve poppenhuis in het centrum en huurden een huis in afwachting van de mooie dingen die nog komen zouden.

En dus wonen we nu dus al maanden in de rustige Europawijk. En rustig, dat is het hier. Er is hier een Vomar, een kerk en een Volendammer viskraam en dat is het dan wel. Of nee, toch niet. Er zit hier ook Friet van Piet en daar mag iemand best wel eens iets aardigs over zeggen.

Want Friet van Piet (FvP) is een verdomd goede snackbar! En naar ik begreep, ook echt een fenomeen in Haarlem. De zaak bestaat al sinds 1958 en dat bereik je alleen maar als je in al die jaren goede frietjes hebt gebakken. Ze hebben er heerlijke kroketten met echt draadjesvlees, maken hun eigen eibroodjes en hamschrijven (geen idee wat het is, maar het klinkt wel als iets dat ook wel een stukje schrijven waard is) hebben een ruim assortiment met dik belegde broodjes en bakken hun frieten krokant. Vooral hun huisgemaakte kaasballen zijn goddelijk: een soort miniatuurkaasfondue in een krokant korstje. Alleen een beetje jammer van die naam, want “kaasballen” klinkt eigenlijk helemaal niet zo lekker. Iemand een suggestie voor een andere naam?

Dan loop ik ondertussen nog een keertje naar Piet. Met zijn lekkere ballen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: