Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

Vorige zomer was ik met mijn gezin in het sprookjesachtige, Sloveense Soča-dal. Door dit groene dal, dat wordt omzoomd door witbepoederde bergtoppen, stroomt de turquoise Soča-rivier. De rivier is te koud om in te zwemmen, maar leent zich prima voor raften, kanoën en wandelingen langs de waterkant, dus het was niet zo raar dat we hier alweer voor de 5e keer waren.

Verder is het er niet echt toeristisch en dunbevolkt, en dat maakt het extra bijzonder dat er in dit dal, in het plaatsje Kobarid, één van de beste restaurants ter wereld zit: Hiša Franko. Chefkok Ana Ros brengt in haar keuken een ode aan Slovenië en dus aten we er forel, Tolminkaas, kruiden uit de bergen en nog 5774 andere dingen die er nu even niet toe doen. Want het topgerecht voor onze zoons was, naast de kruidentaco’s, het huisgemaakte brood. Inderdaad. Het brood.

Ik vroeg aan de bediening of ze iets meer konden vertellen over het brood ( dit was namelijk ook het enige gerecht dat ik mezelf nog zag maken, in tegenstelling tot de lamshersenen in een oliebolletje met kersen en met een pincet gepriegelde kunstwerkjes die voorbij kwamen), en zo kwam het dat de bakker een half uurtje later aan onze tafel stond om me de geheimen van haar brood toe te vertrouwen. Waarna ze nog een half uur later een potje bij me op tafel zette, gevuld met een wit goedje: zuurdesem.

Het zuurdesem overleefde de tocht terug naar huis, ik zocht wat recepten bij elkaar, stroopte mijn mouwen op en ging aan de slag.

Driekwart jaar verder kan ik stellen dat ik een redelijk bakker ben geworden. Het Hiša Franko- brood heb ik nooit kunnen namaken, maar aangezien ik niet bij de topkoks van deze aarde hoor, vind ik dát ook niet zo raar.

Wat ik wel heb kunnen constateren, is dat het bakken van zuurdesembrood net is als het leven: soms gaat het goed, soms gaat het mis, het is vaak een kleffe bedoening en redelijk onvoorspelbaar. Vraag me dus ook niet om het ideale recept voor het bakken van zo’n  broodje, want volgens mij bestaat dat niet. Waar je me wel om mag vragen, is een beetje Hiša Franko-zuurdesem, want dat heb ik de afgelopen maanden vertroeteld en dus nog ruim beschikbaar. En wat ik ook kan delen, zijn de recepten die voor mij werken (zie hieronder), waarbij je er dus rekening mee moet houden dat jouw zuurdesem-werkelijkheid een andere kan zijn dan de mijne. Ga maar eens zoeken op internet en je word werkelijk knetter van alle adviezen als het op zuurdesembrood bakken aankomt.

Rest mij te stellen dat het bakken van zuurdesembrood mij de afgelopen maanden enorm veel plezier heeft gebracht en als je wilt zien hoe die reis is verlopen, dan volgt hieronder een kleine bloemlezing. Ik nodig je van harte uit het ook eens te proberen!

 

 

Een gedachte over “Sloveens Zuurdesem

  1. Ingeborg schreef:

    Ik dacht even dat soča dal, sloveens voor social deal was en dat je dan in Hiša Franko…. Ik heb jouw brood mogen proeven en die was geweldig dus als die van Hiša Franko nog beter is, poe he 😘

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: