Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1392834980523Het was er weer eens tijd voor: Indo-Night. Vergeet mijn geneuzel over hipperdeflippe Flammkuchen en soep, Indonesisch eten is voor altijd. Daarom maakte ik vanavond een echte klassieker: het Indonesisch praalgraf. En Telor Piendang, hete eieren in mie. Zoals ik al eerder over het Indonesisch Praalgraf schreef:

“Volgens een culinair recensent is de Indonesische keuken uit. Onbegrijpelijk. Wij aten gisteren gado-gado en ik vind het een ideale manier om een stapel groenten zonder protest bij je kinderen naar binnen geschoven te krijgen. En als het eenmaal op tafel staat, ziet het ook nog eens uit alsof er een spannende verrassing ligt begraven onder die enorme berg. Of oma.

Dit keer bracht ik een nieuw element aan in de enorme stapel groenten die ik vanavond op tafel zette: ik deed er tofu doorheen. Ik schat in dat ik zo ongeveer 1 keer in de 10 jaar tofu gebruik en dat komt vooral doordat tofu in mijn geheugen is opgeslagen als een smakeloos, zompig blok niks. Maar vanmiddag deed ik boodschappen en daar, in de Vomar, staarde een blok tofu mij verwijtend aan: “Wat ben jij nou voor kok als je niet eens van mij wat lekkers weet te maken?! Kom op, watje! Doos!”. En aangezien ik me niet in het openbaar laat afblaffen door een blok tofu, ging íe mee naar huis. Ik zou ‘m wel eens leren!

Eenmaal thuis, sneed ik het blok in plakjes, die ik bruin bakte in kokosolie en daarna liet sudderen in ketjap. Toch bleef de tofu zoals ik mij had herinnerd: zompig, niksig, saai. Ik verstopte de blokjes onder een dikke laag pindasaus, zette de gado-gado op tafel en hield mijn mond.

En wat schetste mijn verbazing: de tofu ging gewoon op! Zowel man als kinderen aten braaf en met smaak de weerbarstige tofu op en repten niets over zompige stukken moeras tussen hun groenten.

En nu zit ik dus met het probleem: mijn gezin eet met plezier tofu maar ik vind het niet zo lekker. Weet iemand van jullie het ultieme recept om tofu op te peppen tot grote culinaire hoogten? Zodat ook ik het te pruimen vind??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: