Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

1406743065031Er zitten wel wat voordelen aan terugkomen van een vakantie en dan nog wat daagjes thuis uitbuiken van die buitenlandse trip. Mijn dag was vandaag gevuld met kleine knussigheidjes die er alleen maar zijn op dagen dat je je niet hoeft te haasten of ergens op tijd hoeft te zijn. Ik sliep uit, las mijn krant tot de laatste letter, maakte roerei met spek voor mijzelf en de kinderen, bladerde op mijn gemak door mijn Cordon Bleu handboek voor kooktechnieken (en weet nu eindelijk hoe je een artisjok moet doodmaken), neuzelde eindeloos in de badkamer en stapte uiteindelijk op de fiets naar mijn favoriete supermarkt aan de Botermarkt. Deze van origine Marokkaanse winkel is een kookhemeltje op broekzakformaat. Je moet je door de gangpaden wringen en de stellingen puilen uit, maar je kan het zo gek niet bedenken of het is er. Dit keer ging ik naar huis met een stapeltje versch gekliefde lamskoteletjes, een tas vol kruiden, vijgen, noten en natuurlijk een aantal zaken die ik niet nodig had maar die er wel aanlokkelijk uitzagen.

Die lamskoteletjes gooide ik in een marinade met knoflook, tijm en rozemarijn en daarna vertrokken we naar het strand van Zandvoort. We installeerden ons op een lekkere stoel, de kinderen vertrokken naar de vloedlijn en we bestelden een koud biertje. We keken naar spelende kinderen, gebruinde hippe vrouwen met blonde knotjes op hun hoofd, bestelden nog een biertje en zagen mijn grote schrijfheldin Sylvia Witteman een plek zoeken op het strand voor ons. De uren dobberden voorbij.

Eenmaal thuis was er alle tijd om lekker ontspannen te koken. Mijn geliefde had verzocht om een klassieke garnalencocktail vooraf en een Banana Split toe, dus aten we inderdaad een klein garnalencocktailtje met een saus naar recept van mijn moeder (mayo, tomatenketchup, cognac, slagroom en worcestersaus) in een kitscherig blauw glas en een walgelijk lekkere, totaal over de top bananentoet met warme chocosaus ( bittere choco, Golden Syrup, slagroom, basterdsuiker en voor de romige toets wat roomboter smelten in een pan en goed doorroeren), slagroom, ijs van Garonne (Grote Houtstraat) en geroosterde noten. Ertussendoor aten we die lamskoteletjes die ik grilde op de barbecue en serveerde met een peterselie-muntsalade met verse vijgen, geitenkaas, walnoten en een geweldige dressing van ingekookt sinaasappelsap, honing, rode wijnazijn, kaneel en wat steranijs, vermengd met wat olijfolie.

Het was een dag om te zuchten. Van genot….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: