Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1414563281357Gisteren at ik in een Amsterdams restaurant met een goede vriendin en tijdens het eten mijmerden we over de gekke plekken waar we hadden gegeten samen. We waren ooit bij een Ethiopisch restaurant waar we met onze handen van 1 groot bord aten en bananenbier uit een kokosnoot dronken. Nog vorig jaar brachten we een avond in het aardedonker door bij Ctaste, een restaurant waar we door een olijke blinde ober werden bediend die ons doodnormale dingen liet proeven die we -zonder zicht op ons bord-  compleet verkeerd identificeerden, zoals biet en makreel. Ook verscheen deze vriendin ooit bij een door mij georganiseerd kerstdiner met als thema True Blood Southern Hot Christmas, in een sexy jurk en bloeddruppels rond haar mond (wie de serie True Blood kent weet dat haar verschijning precies goed was) en zetten we ooit een keer een Schagens café op zijn kop door….maar goed, ik dwaal af.

We aten gisteren namelijk opnieuw in een vreemd restaurant. Haedanghwa is het enige Noord-Koreaanse restaurant in Europa en zit aan de Middenweg in Watergraafsmeer. De serveersters dragen er hoogst ontvlambare synthetische jurken van roze en geel voile, afgezet met bloemetjes en vogeltjes en onderbreken de bediening voor protserig pianospel a la Richard Clayderman (ja, zoek die maar op) of een Noord-Koreaanse karaokeversie van Tulpen uit Amsterdam, begeleid door rustgevende beelden van Koreaanse bloemen, bergen en onleesbare ondertitels. Vreemd dus. Maar dan het eten! We aten een vijfgangenmenu en ik viel van de ene culi-verbazing in de andere. Verschillende frishete groenten in het zuur met gefrituurde aardappelsliertjes, prachtige inside-out sushi, hete inktvis, een tafelbarbecue met vier soorten gemarineerd vlees dat we door een werkelijk GODDELIJKE saus haalden van gefermenteerde bonen en als spectaculair sluitstuk de bibimbap. Bibimbap is een soort nasi, die in dit restaurant in een kokendhete stenen schaal werd geserveerd met een spiegelei erop. Ernaast kregen we een kom met gemberbouillon, die in schaal moest worden gegoten, waarna je alle ingrediënten door elkaar roerde. Het resultaat: een schaal met stomend, kokendheet, pittig eetgeluk.

Mijn vriendin en ik keken elkaar genietend aan en wisten: Noord-Korea is een prachtig, warm en gelukkig land. Want als ze er zo koken, moet die Kim Jong-un toch wel iets goed doen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: