Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1385749816592Gisteren kwam er weer een Streekkrat. Goed gevuld, met eieren, pastinaak, aardappels, peren, een stuk kaas, gehakt, wortels, een broodje en een knolselderij. En die knolselderij, daar draaide het vanavond om. Of draaide het om de eend? Ik had namelijk ook twee -op het oog- prachtige eendenborstfilets meegeroofd bij de Vomar en had bedacht dat de Knol en de Eend elkaar in een romantisch, met port overgoten intermezzo zouden vinden.

De kinderen aten hun gebruikelijke vrijdagavond pizza: gewoon kant-en-klaar, oh wat een schande maar wel zo makkelijk. Gelukkig hoefde ik me hier niet schuldig over te voelen, want ze hadden tijdens een Sinterklaasviering op hun voetbalclub al een veelkleurig assortiment aan snoepjes en pepernoten binnen gekregen, dus met die Schijf van Vijf zat het wel snor.

En dus kon ik rustig beginnen aan het maken van een romantisch diner voor twee: de Knol en de Eend. De knolselderij sneed ik in blokjes en bakte ik aan in wat roomboter, bluste de blokjes af met wat heldere groentebouillon en liet het geheel een kwartiertje pruttelen. Tijdens het pruttelen rook ik al dat deze Knol van een edele afkomst was en dus weinig toevoegingen nodig had, dus na wat stamp- en roerwerk was de knolselderijpuree klaar.

De Eend bakte ik op de huid in wat roomboter, draaide ‘m daarna om voor nog ’n minuutje in de hete boter en haalde ‘m daarna uit de pan. De hete boter vermengde ik met een glas rode port, wat verse tijm en een eetlepel balsamicoazijn en liet alles flink koken gedurende een minuutje of twee. Daarna ging er -van het vuur af- nog wat blokjes roomboter doorheen en toen had ik een warme, volle portsaus voor over de Eend.

Op het bord kwam een laagje Knol, de plakjes Eend en een schep met de portsaus. En zoals dat gaat met sommige romantische intermezzo’s: het ziet er allemaal heel gezellig uit maar als 1 van de partners niet wil, dan wordt het niks. Zo ook deze avond, waarop de Vomar Eend zich van zijn meest taaie kant liet zien en zich niet liet veroveren,

Gelukkig was de portsaus heerlijk, de Knol romig en mijn man enorm vergevingsgezind, dus met onze avond is het toch nog helemaal goed gekomen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: